Hoe was je je hoeslaken schoon en zacht?

Er gaat niets boven in een bed kruipen met frisse, schone hoeslakens. Maar het is niet alleen fijn, het is ook belangrijk voor je gezondheid! Experts raden aan om je hoeslakens minstens eens in de twee weken te wassen. Als je veel zweet tijdens het slapen, kun je ze beter wekelijks wassen.

Tenzij ze extreem vuil zijn, kun je de meeste hoeslakens gewoon in de wasmachine op een normaal programma wassen met koud of warm water. Deze instelling helpt om overmatige kreukels te voorkomen.

Maar het is niet altijd zo eenvoudig. Als je nog vragen hebt, maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Blijf lezen en we zullen je alles uitleggen wat je moet weten over het wassen en drogen van je luxe lakens zonder ze te beschadigen. Met de juiste zorg gaan je hoeslakens langer mee, voelen ze beter aan op je bed en helpen ze je zelfs sneller in slaap te vallen.


Hoewel sommige specifieke materialen extra aandacht en speciale zorg vereisen, kunnen de meeste lakens als volgt worden gewassen:

 • Watertemperatuur: Koud of warm (bij matige vervuiling)
 • Wasmiddel: Gewoon
 • Programma: Normaal
 • Drogen: Aan de lijn laten drogen of in de droger op een lage stand
 • Strijken: Gemiddelde temperatuur


Is het beter om hoeslakens in warm of koud water te wassen?

De temperatuur die je kiest voor je hoeslakens hangt af van hoe vuil ze zijn. Koud en warm water zijn allebei goede opties, maar kijk naar de richtlijnen hieronder.

Wanneer je koud water moet gebruiken om je hoeslakens te wassen:

In de meeste gevallen is koud of koel water perfect om je lakens te wassen. Het is ook de beste optie voor delicate stoffen zoals zijde. Zelfs als je stof niet delicaat is, kan wassen met koud water de kleur van je hoeslakens helpen behouden.

Let op: koud water kan het lastiger maken om vlekken te verwijderen, dus behandel eventuele sterk vervuilde plekken voor het wassen.


Wanneer je warm water moet gebruiken om je hoeslakens te wassen:

Warmer water is een goede optie als je hoeslakens al een tijdje niet zijn gewassen of als ze matig vervuild zijn. We raden deze instelling ook aan tijdens het verkoudheids- en griepseizoen, omdat het helpt om virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden. Vermijd echter heet water, want dat zorgt ervoor dat de lakens sneller slijten.


Houd ook rekening met het type stof. Bijvoorbeeld, zijde houdt niet van hitte, maar katoen juist wel! Controleer dus altijd de instructies op het label voordat je je lakens in de was gooit.

5 eenvoudige stappen om je hoeslakens te wassen:

Voor gezondheids- en veiligheidsredenen raden we aan om je hoeslakens eens per week of eens in de twee weken te wassen. Als je 's nachts moeite hebt om koel te blijven en bezweet wakker wordt, moet je je lakens mogelijk vaker wassen.


Hier zijn de stappen om je hoeslakens goed te wassen:

 1. Haal de hoeslakens van het bed
 2. Haal de hoeslakens van het bed om ze klaar te maken voor het wassen. Lees voordat je je lakens in de machine stopt het waslabel om er zeker van te zijn dat je de juiste temperatuurinstellingen voor het wassen en drogen selecteert.
 3. Doe de hoeslakens in de wasmachine
 4. Doe de hoeslakens apart in de wasmachine. Als je wat meer ruimte hebt, kun je een paar katoenen T-shirts in dezelfde kleurfamilie als de lakens toevoegen.


Mix handdoeken niet met hoeslakens in de was, omdat de ruwheid van de handdoeken als schuurpapier kan werken en de lakens sneller zal verslijten. Handdoeken kunnen ook pluisjes produceren die op de lakens terechtkomen als je ze samen wast.


Zorg ervoor dat je niet te veel in de wasmachine doet. Een overvolle machine zorgt ervoor dat de hoeslakens niet goed schoon worden en kan zelfs de motor van de machine beschadigen.

 1. Voeg wasmiddel toe
 2. Als de hoeslakens in de machine zitten en klaar zijn om gewassen te worden, is het tijd om wasmiddel toe te voegen. Meet de juiste hoeveelheid wasmiddel af op basis van de hoeveelheid was en doe het in de machine. Let op de vereisten van je machine en waar je het wasmiddel moet plaatsen. Sommige machines hebben aparte compartimenten voor wasmiddel en wasverzachter.

Gebruik niet te veel wasmiddel, want dit kan ervoor zorgen dat je hoeslakens sneller slijten. Over het algemeen is een kwart kopje vloeibaar wasmiddel voldoende voor een normale lading. Als de hoeslakens uitzonderlijk vuil zijn, kun je iets meer wasmiddel toevoegen.

 1. Kies een programma
 2. Nieuwe machines hebben zoveel ongelooflijke functies dat het moeilijk kan zijn om te weten welk programma je moet gebruiken om je heslakens te wassen. Sommige moderne machines hebben een speciaal programma voor lakens. Als jouw machine geen speciale lakensinstelling heeft, kies dan een normaal programma en dan zit je meestal goed!
 3. Ga vlekken te lijf
 4. Indien gewenst, kun je een supplement toevoegen om je hoeslakens te helpen wassen. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen het reinigingsproces verbeteren:
 • Een kwart kopje citroensap in het wasprogramma zal helpen om je hoeslakens op te frissen. Citroensap is een uitstekend natuurlijk alternatief voor agressieve bleekmiddelen of chemische toevoegingen die de helderheid bevorderen.
 • Voeg één kopje witte azijn toe aan het spoelprogramma om ervoor te zorgen dat eventuele resten van het wasmiddel volledig worden verwijderd. Dit kan erg nuttig zijn als er iemand in je gezin is met een gevoelige huid of allergieën.


Moet je nieuwe lakens wassen?

Veel mensen vragen zich af of het belangrijk is om nieuwe hoeslakens te wassen voordat je ze gebruikt, en dat is een goede vraag. Het antwoord is ja, je moet nieuwe lakens wassen voordat je ze gebruikt.

Hoeslakens rechtstreeks uit de verpakking kunnen wat ruw aanvoelen door de chemicaliën die tijdens het productieproces zijn toegevoegd. En hier is het belangrijkste punt: gewoon wasmiddel kan de harde chemicaliën opsluiten, waardoor de lakens nooit superzacht aanvoelen.

Was in plaats daarvan de lakens voor gebruik met baking soda en azijn. Gebruik een kopje baking soda voor de was en voeg vervolgens een kopje witte azijn toe aan het spoelprogramma. Na deze wasbeurt zijn de lakens klaar voor gebruik en kun je er jarenlang van genieten.


Hoe was je speciale stoffen?

Sommige beddengoed stoffen hebben speciale wasvoorschriften. Zijde, satijn, linnen en TENCEL vereisen allemaal verschillende wasmethoden.


Zijde & Satijn

Je wilt een wasmiddel gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor delicate stoffen bij het wassen van zijden en satijnen lakens. Voor deze specifieke materialen moet je ze wassen op een zacht programma met koud water. Mix zwaardere stoffen niet met zijden hoeslakens, want dat kan voor haakjes zorgen.

Gebruik geen bleekmiddel of chemische toevoegingen bij het wassen van zijden hoeslakens, want dat kan de delicate stof beschadigen. Na het wassen kun je zijden lakens niet in de hete droger doen. Droog ze in plaats daarvan aan de lucht of op een programma zonder warmte.


Linnen

Hoewel linnen vergelijkbaar is met katoen (een gemakkelijk te wassen materiaal), zijn linnenvezels zwakker en moeten ze met extra aandacht worden gereinigd. Gebruik een mild wasmiddel en was linnen hoeslakens met warm (niet heet) water op een zacht programma. Hang ze indien mogelijk op om te drogen in plaats van ze in de droger te doen, omdat linnen kan krimpen bij blootstelling aan hoge temperaturen.


TENCEL™

TENCEL vezels zijn natuurlijke vezels die worden gemaakt met milieuvriendelijke processen met duurzaam verkregen hout. TENCEL is buitengewoon ademend en de natuurlijke eigenschappen maken het bacterie- en allergeenbestendig.

Net als katoen is TENCEL een relatief duurzaam materiaal, maar we raden aan om je hoogwaardige lakens met TENCEL vezels op een delicaat of koud programma te wassen. Gebruik ook een mild wasmiddel. Als het mogelijk is, droog je TENCEL lakens aan de lucht of kies je voor een droogprogramma met een lage temperatuur en een lage draaisnelheid.